Jaký box vybrat pro Sensory Play?

Sensory Play… vypadá to pěkně, ale kde na to mám brát ty věci? Nemám doma ani žádný stoleček, který jsem viděla na netu, tak to musí počkat na někdy jindy.

Slyšíte sami sebe? Nemusí to tak být! 🙂

Kolik investovat do vybavení pro Sensory Play?

Tuto otázku si asi ze začátku také kladete. Jednou ze zásad, kterou se já sama řídím při vytváření sensory boxů pro Sensory Play, je ta, že používám věci, které mám většinou běžně doma. O tom se také můžete přesvědčit v mém e-booku Velikonoční Smyslové hraní  a v e-booku Sensory Play.

Ano, jsou na trhu dostupné už různé připravené bedýnky určené pro Sensory Play. Všechny však mají jedno velké ALE… jsou většinou celkem drahé. Ne každá maminka si může dovolit zaplatit za jeden box tisíc a více korun. Často jsou také rozměrově docela malé.

Z toho důvodu vznikl tento článek, chci Vám zde ukázat různé možnosti, které se pro sensory boxy nabízejí. Záleží pak na Vašem uvážení, který z boxů bude ten vhodný právě k Vám domů.

Co zvážit při výběru sensory boxů

Při výběru je nutné myslet na to, co si tím konkrétním boxem mají děti procvičit.

Pokud chcete box pro nácvik jemné motoriky (např. nabírání věcí kleštičkami), je vhodná spíš mělká nádoba, do které se děti snadno dostanou. Jestliže ale chcete zrovna rozvíjet hmat, lépe se hodí hlubší nádoba, do které mohou děti ponořit ruce.

A jak by měl být box velký? Obecná rada zní – větší je lepší 🙂 nabízí více prostoru pro zkoumání. Ale záleží na více okolnostech, např. i na tom, kolik materiálu máte zrovna doma. Nezoufejte, děti jsou vděčné i za menší boxíky.

Typy sensory boxů

1. Plech

Pokud jste se právě dozvěděly o SmysloHraní a chcete hned začít, je to jednoduché – stačí použít nějaký větší a hluboký plech na pečení, který máte doma.

Zdroj: eshop.tescoma.cz

2. Papírová krabice

Můžete dále použít i papírovou krabici.  Tu má většinou také doma každý. Víko odřízněte. Jen dejte pozor, aby byla tak akorát vysoká a děti se dobře dostávaly k obsahu v krabici. Pokud by se musely přes okraj moc naklánět, asi by je hraní dlouho nebavilo.

Zdroj: www.paketo.cz

3. Plastový box

Dále se nabízí plastový box. Ten je nejuniverzálnější a já ho používám nejraději. Vhodný pro hraní s tekutými věcmi. Jen pozor, aby byl box dostatečně odolný, plastové krabice mohou při hrubším zacházení někdy prasknout.

Zdroj: prakticke-regaly.cz

4. Dřevěný podnos/bedýnka

Druhý nejoblíbenější box pro Sensory Play. Používají se často i přímo specializované montessori tácy. Dřevo je přírodní materiál a já ho používám moc ráda. Jen pozor na třísky, pokud by se někde kousek boxu náhodou odlomil.

Zdroj: drevoaprouti.cz

5. Dřevěné vytvarované misky

Dají se sehnat už i různě vymodelované mističky, tzv. třídící misky. Najdete je ve tvaru duhy, srdíčka, motýlka apod. Ty jsou dobré, pokud vytváříte tematický malý svět do nějaké výše zmíněné nádoby. Tato konkrétní na obrázku by vyšla na cca 450,-Kč.

Zdroj: pytlikov.cz

6. IKEA/Lidl stoleček

Tady se dostáváme už k těm finančně náročnějším boxům. IKEA má v nabídce dětský stůl FLISAT (cena cca 2290,- Kč), ke kterému se dají dokoupit úložné krabice TROFAST (kus cca 140,-Kč), jsou potřeba dvě. Vzniknou tak dvě bedýnky vedle sebe. Také velice oblíbené pro Sensory Play. Podobný stolek má v nabídce čas od času i Lidl.

Zdroj: ikea.com

7. Tuff Tray

Pokud si stanovíte větší rozpočet a máte doma dostatek místa, můžete se podívat na černou vaničku Tuff Tray. Ta je přímo určena pro hraní typu Sensory Play, používá se často ve školkách. Cena se pohybuje okolo 1090,-Kč. Pokud k vaničce budete chtít i kovové nohy, tak ty už stojí dalších cca 3300,- Kč.

Zdroj: hrackolka.cz

8. Inspire My Play Playtray

Třídící tác vyvinutý pro senzorické hraní v domácnostech.  Vyjde na cca 1890,- Kč. Dají se k němu dokoupit další silikonové dělící vložky za cca 530,- Kč, které rozdělí tác na ještě menší části, než vidíte na obrázku.

Zdroj: senza-hrani.cz

Ať už zvolíte jakýkoliv box, myslete na to, že by měl být odolný, aby se děti při hraní nezranily.

A jedna rada na závěr – Maximálně se snažte využít k Sensory Play všechno, co máte doma. Pokud potřebujete inspiraci, budu ráda, když využijete můj e-book Velikonoční Smyslové hraní nebo e-book Sensory Play.

Nezapomeňte, že při vymýšlení sensory boxů nás brzdí jen vlastní představivost. 

Jaký box Vás nejvíce zaujal? Který budete používat? Dejte mi vědět v komentářích. 🙂

Jsem učitelka, nadšená čtenářka, cestovatelka a máma na plný úvazek dvou malých rošťáků. Ukazuji rodičům cestu do dětského světa a nabízím jim možnosti, jak pomocí Sensory Play mohou zábavnou formou u dětí rozvíjet kreativitu, motorické dovednosti a vnímání světa všemi smysly. Můj příběh najdete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Chcete svým dětem pomoct poznávat svět všemi smysly? Stáhněte si e-book zdarma :-)
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Uvidíme se na Facebooku: